tisdag 2 januari 2018

2018 - en titt i kristallkulan!

Så är det åter dags att lära sig skriva ett nytt årtal - det var inte länge sen sist, eller hur?!

Design, 2018, För Att Nå, Nytt År

2018 blir säkert ett händelserikt år - det är ju valår! Energi- och klimatfrågorna kommer säkerligen att bli en viktig del av debatten - de är ju framtidsfrågor! Vi får bara hoppas att diskussionerna kommer att hållas på en saklig och respektfull nivå och inte fyllas av halvsanningar och "alternativa fakta"!

Idag är det "niodagar jul" och då skall man enligt gammalt kunna spå vädret för nio veckor framåt. Stämmer detta knep, så kommer vi att få milt och grått väder med måttliga till friska vindar. Helt OK för en andelsägare i vindkraft, men sorgligt för en snö- och skidälskare! Återstår bara att se hur det blir på riktigt!

Bildresultat för neas energy bild

I tidskriften Svensk Vindkraft 5/2017 fanns en artikel om pristendenserna för 2018 - det är kanske mer pålitligt än är råd ur Bondpraktikan!
Författarna är knutna till Neas Energy och de fokuserar på el- och certifikatspriserna, så här lyder deras förutsägelser:
# elprisernas uppgångstrend tycks vara bruten (åtminstone på längre sikt), men tillfälliga pristoppas kan förekomma,
# certifikaten ser ut att gå mot en viss prisuppgång(!) under 2018 och möjligen 2019, men sedan tycks ett överskott börja växa till och därmed uppstår säkerligen en dämpning av priset.
Vi får se hur facit blir! Det är viktigt att den nedåtgående trenden i ersättningarna bryts och att en långsiktigt stabil prisnivå upprättas!



Bildresultat för luftföroreningar bild

Om vi vill se längre fram och göra en "livscykeljämförelse" mellan olika energislag, så kan vi titta på den tyska undersökning som presenteras i SERO:s tidskrift Förnybar Energi 4/2017. Här har den tyska statens miljömyndighet räknat fram kostnaderna för luftföroreningar och växthusgaser (och satt ett pris på nedsmutsningen i öre/kWh) för ett flertal energikällor under deras hela livstid (tillverkning, produktions och nedmontering). Alla förnybara energislag belastar miljön mindre än samtliga fossila: värst bland de förnybara är biomassa (kostar 37 öre/kWh) och minst skadlig bland de fossila är naturgas (47 öre/kWh). Men de stora vinnarna är vattenkraft och vindkraft med endast 2 öre/kWh i miljökostnad!
Solkraften kostar 11 öre/kWh i miljökostnad - inte så illa det heller!






Skattefrågan för andelsägd energiproduktion har varit en långvarig och segdragen historia som fått förnyad aktualitet i samband med den kraftiga utbyggnaden av solceller på privatbostäder.
Linda Burenius Magnusson (ordförande för nätverket "100 % förnybart") har skrivit en debattartikel där hon påpekar vikten av att även lägenhetshushåll utan eget tak att sätta upp solceller på, får möjlighet att delta i omställningen mot ett förnybart energisystem. Idag är det enbart villaägare som kan ta del av skattelättnaden! Läs mer om Lindas artikel i "effekt" HÄR!
Den utredning som snabbutreder frågan skulle varit klar nu vid årsskiftet, men de har fått förlängd tid till den sista mars 2018. Vi får hoppas på kloka förslag att lägga fram för regering och sedan riksdag!



Ytterligare en positiv nyhet med vindkraftsanknytning:
Batteribolaget Northvolt ingår ett samarbete med världens största vindkraftsbolag, danska Vestas. Affären betyder att Nortvolt får in ytterligare 10 miljoner euro till sin planerade anläggning i Västerås, samtidigt som Vestas utvecklar en form av batteriplattform för sina vindkraftverk.
Länk här!

God Fortsättning på det Nya Året!
//Ola Holgersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar